tisdag 27 april 2010

Nu börjas det

3 kommentarer:

  1. Man måste ha stövlar om man ska besöka bryggan,
    har ingen kollat vattennivån, fiasko bygge! Aprilskämt förståss....

    SvaraRadera
  2. Bryggan räcker ej heller till på längden...Det är en lång brygga och därför tar det lång tid att bygga den...Det är nog bara bra att alla stenar faller på sin plats, snart har vi höststormar och därefter isens påverkan. I april 2011 kommer en fortsättning eftersom lägsta dämningsgräns är 159,90. Lägsta vattennivån uppnåddes i år den 31 mars. Vattenståndet kan följas dagligen via nätet. Gå in på Google, skriv Siljans vattenstånd. Hälsningar: Kjell Leander

    SvaraRadera
  3. Vi skall i år lägga i 4 trummor för genomströmning, höja piren med ca 1 meter samt förlänga den. Vi skyddar processvattenledningen från Fornby reningsverk, som ligger nedgrävd i bottnen under piren, genom att gjuta en betongplatta över den som skydd. I fjol kom vi 130 meter ut i sjön med den budget vi hade då. I år bygger vi ytterligare 50 meter. Bryggan blir alltså ca 180 meter lång när den är klar. Nästa år skall vi göra den etapp längst ut som innebär att ångbåtar kan lägga till. Det blir också ett hus längst ut, ett hus som liknar det faktori som en gång fanns.
    Huvudfinansiär är Projekt Leader Dalälvarna. Leksands Sparbank har tacksamt bidragit med medel. Ett stipendium från Leksands kommun bidrar till att ritningar på faktoriet kan tas fram. Siljan-södra Fiskevårdsområdesförening vill att bryggan också skall fiskeanpassas och har bidragit med medel till detta. I sommar kommer 2 st ekor, som fiskevårdsföreningen äger, att finnas tillgängliga för uthyrning. Fiskekort och båtuthyrning administreras av Siljansnäskiosken. Siljansnäs sockenförening anser att det är värdefullt att bryggan utgör ett intresseväckande intryck för de tillresande turister som kanske stannar till och upptäcker vad som i övrigt tilldrar sig i bygden.Båtuthyrning är ett första litet steg, vem vet, kanske någon entreprenör i turismbranschen så småningom finner ett värde i att förlägga sin verksamhet vid sjön ? Huvudman för projektet är Fornby-Gassarvets bysamfällighet och administreras av ordföranden Hans-Erik Bergman. När bryggan börjar bli färdig är det tänkt att en förening skall bildas som kan överta drift och underhåll. Många ideer börjar redan nu ta form t ex vilka verksamheter som skulle kunna förekomma.

    SvaraRadera