Historik

Begäran om samråd avseende anläggande av en långbrygga ut i Österviken, Siljan.

Sändlista:
Delägare i Fornby bys samfällda mark
Länsstyrelsen i Dalarna
Leksands kommun
Siljans Fartygsförening
Siljan södra FVOF
Fornby båtklubb
          

Orientering





















Fornby by, Siljansnäs,
Leksands kommun, har ett önskemål om att anlägga en långbrygga. Här har legat en långbrygga tidigare. Bryggan revs tyvärr eftersom den tog skada av tjälskjutningar och isars påverkan. Den tänkta platsen för bryggan är vid rastplatsen, fornbybanken, vid Österviken i Siljan.


Historia
















Färgbild tagen 1910 av Albert Kahn



Bild och text: ”Med hyrbil och kamera till Dalarna 1910.” Färgfotografier ur Albert Kahns arkiv, Paris. Leksands kulturnämnd. Strålins tryckeri AB, Grycksbo. 1994 ISBN 91 87116-10-3


Hur ser bryggan ut idag ?
















Fotot taget den 18 maj 2007

















Flygfoto taget den 18 juni 2006



Hur bryggan skulle se ut om den anlades.


















En stenpir med en längd av 180 m ut i sjön

















Hjulbäcks brygga, en stensatt pir, byggd 1961. Bryggan ligger 4 km norr om Fornby.


Planering och genomförande.

Långbryggan i Fornby skall byggas med grov sten. Starten skulle, om alla är eniga och tillstånd ges, ske under 2008. Stenmassorna skall komma från andra byggnationer i närområdet där man vill bli av med stenmassor. Den tid som det beräknas ta att få erforderlig mängd sten beräknas till 10 år. Huvudman för byggnationen är Fornby by. Rastplatsen och stranden tillhör Fornby bys samfällda mark.
Bidrag till byggnationen söks bl a från Siljans regleringsfond och andra fonder.

Miljökonsekvensbeskrivning.
Bakgrund
Fornby bys samfällda mark vid Siljan nyttjas redan idag som en rastplats vid Fornbybankens östra del. Syftet med rastplatsen är att med hjälp av skyltar informera allmänheten om Siljansnäs. Syftet är också att säkerställa att allmänheten har tillgång till ett tätortsnära naturområde i kommunen.

Syftet med Miljökonsekvensbeskrivningar
Det främsta skälet med Miljökonsekvensbeskrivningar är att möjliggöra en samlad bedömning av hur ett planerat projekt påverkar människors hälsa och säkerhet, miljön eller allmänna intressen enligt naturresurslagen (NRL 2 och 3 kap) i berört område.

Avgränsning av föreliggande MKB
Studien avgränsas till att beröra de frågor som bedömts som mest väsentliga för byggandet av långbryggan. I det följande behandlas hur naturmiljön påverkas, främst med avseende på riksintressen enligt naturresurslagen.


Områdesbeskrivning
Lägesorientering
Den planerade byggnationen av en långbrygga är belägen i Fornby, Siljansnäs, Leksands kommun. Bryggans landfäste blir mot den befintliga rastplatsen som juridiskt ägs av Fornby bys samfällda mark. Bryggan blir 180 meter lång och går ut i Österviken som är en vik av Siljan.

Områdets allmänna karaktär
Fornby vägbank byggdes under åren 1891-1893 på initiativ av kyrkoherde J.O. Gabrielsson. Byggandet av banken underlättade väsentligt kommunikationerna. Några år efter att vägbanken färdigställts byggdes en långbrygga av trä. Den användes av resande som for med ångbåt till och från Siljansnäs. Långbryggan revs någon gång under 1920-talet. Det främsta skälet till att den revs var tjälskjutningar och ispåverkan. Under 1980-talet tillkom en rastplats vid vägbankens östra sida.
Till följd av Siljans reglering blir stranden och sjöbottnen ut till 180 meter från stranden helt torrlagda varje vår. Siljans dämningsgränser är 159.90-161.78 m ö h.

Planeringsförutsättningar
Riksintressen
Området är klassat som riksintresse för naturvård på grund av de biologiska och geologiska naturvärdena.

Eftersom området ligger i Siljansbygden utgör det även ett riksintresse för friluftslivet enligt naturresurslagen (3 kap. 1-2 §§ NRL, Siljan och Orsasjön m.m.).

Översiktsplanen
Kommunen avser, enligt översiktsplanen, att tillgodose riksintresset genom att hålla sjöstrandens topografi under uppsikt. Med vissa års mellanrum sker översvämningar, den senaste år 1917 då Siljans nivå var mer än 2 m över högsta dämningsgränsen.

Strandskydd
Området omfattas av de generella strandskyddsbestämmelserna eftersom gränsen utgörs av Siljan.

Projektbeskrivning
Området beskrivs bäst genom att delas in i fyra delområden.
1) Vägbanken, som byggdes av sten 1891-1893. Med endast smärre efterjusteringar har vägbanken hållit i mer hundra år. Sommartid trafikeras vägen frekvent av turister. En stor del tyngre transporter, såsom timmerbilar, utnyttjar också vägbanken.
2) Rastplatsen, som består av grov sten och andra fyllnadsmassor. Den byggdes på 1980-talet. På rastplatsen finns en mindre kiosk, en informationsskylt samt en toalett. Där finns minnesstenen över J.O. Gabrielssons initiativ. Rastplatsen är gräsbevuxen och ett par popplar har planterats.
3. Sjöstranden. Bland växterna hittas fackelblomster, älggräs, starr, al, björk, vide, sälg samt brakved.
4. Sjöbottnen, där långbryggan är tänkt att vila. På grund av regleringen är den mest produktiva delen, litoralen, helt torrlagd under senvinter och tidig vår. Den blottade stranden, som är resultatet av regleringen, är i stort sett helt steril. De enda växter som klarar miljön är sylört och i undantagsfall en kransalg, Nitella fluviatilis. Inget högre djurliv kan hittas.

Miljökonsekvenser
Naturmiljö
Genom att bygga en långbrygga bidrar man till att höja naturintresset bland allmänheten. Flera kan på så sätt komma en bit ut i Siljan och studera dess vatten. Sommartid är vattennivån ca 161.50 m ö h. Vintertid kan flera ha bryggan som bas för skridskoturer.
Det övergripande målet, att bevara och utveckla en tätortsnära natur- och kulturmiljö och genom olika naturvårdande åtgärder söka stärka naturvärdena i området genom att underlätta lek för olika fiskarter, står inte i intressekonflikt med skyddet av områdets övriga värden.

Friluftsliv och rekreation
Området är redan nu tillgängligt för allmänheten. Denna tillgänglighet kan ökas genom att i skötselplanen ge möjlighet att iordningställa några gästplatser för båtar. Genom att tillåta att bryggans översta del beläggs med betong kan områdets tillgänglighet ökas för människor med rörelsehinder och familjer med barnvagnar.

Landskapsbild.
Den föreslagna åtgärden bedöms inte påverka landskapsbilden nämnvärt, vare sig från land, från sjön eller från vägbanken. På sikt är det snarare så att landskapsbilden påverkas positivt, många äldre minns och saknar den gamla långbryggan.
Det är främst skyltar och informationstavlor som innebär förändring.

Naturresurser
Ingen värdefull mark berörs av att en långbrygga anläggs. Det berörda området har inte heller några ur fiskesynpunkt stora värden.
Inga kommunala grundvattentäkter, skyddsområden för grundvattentäkt eller utpekade resursområden för ämnen eller material berörs av att området tillförs en långbrygga. Fornby reningsverk ligger några hundra meter från rastplatsen. Från reningsverket löper ett rör ut i Siljan. Röret avbördar det renade vattnet från verket ut i Siljans djupfåra. Den tänkta långbryggan påverkar dock inte avloppet eftersom röret ligger längre norrut.

Utvärdering
Naturresurslagens hushållningsbestämmelser innebär, att ingrepp i miljön skall ske på ett sådant sätt att de inte skadar områdets samlade natur- och miljövärden eller inskränker på tillgängligheten till strandområdena. Bestämmelserna utgör dock inte hinder för utveckling av befintliga tätorter. Fornby bys uppfattning är att det föreslagna byggandet av en långbrygga inte strider mot naturresurslagens bestämmelser.



Projektet delfinansieras av Leader Dalälvarna